“Mijn team communiceert niet” zegt Hans, de manager van het IT Scrum team. Hij lijkt er nogal gelaten onder. Het gaat al jaren zo ondanks dat hij weet dat het anders zou moeten. Mijn collega Britta en ik zitten bij hem aan tafel en niets aan deze uitspraak is ons vreemd. Hans heeft veel IT specialisten in zijn team, mensen die ongelofelijk goed zijn in hun vak en zich daar volledig op concentreren. Maar ze communiceren weinig. Ze chatten graag, ook al zitten ze bijna naast elkaar. Ze bieden weinig hulp aan elkaar en vragen er niet om. Ze komen geruisloos om 9 uur binnen en gaan 17u weer weg. Behalve dan als er een meeting is geweest en er weer iemand is ontploft. Vaak zomaar uit het niets. Omdat er bijvoorbeeld na overdracht van zijn werk iets is misgegaan.En dat is de aanleiding dat Hans contact heeft gezocht. Het conflict is nu niet meer onder stoelen of banken te steken. Er moet iets gebeuren.

Conflicten slurpen alle energie op
Hans wil dat zijn teamleden meer samenwerking zoeken met elkaar, dat ze hun kennis delen en elkaar ondersteunen. Dat conflicten niet meer zo uit de hand lopen en dat er weer een positieve sfeer hangt op kantoor. Dat alle energie gestoken wordt in een goed product.
Hans houdt niet van conflicten en hij wil zijn specialisten niet in het vaarwater te zitten. Hij heeft geprobeerd om mensen meer met elkaar in contact te laten komen maar ze hebben er weinig behoefte aan. “Het is daarom goed dat jullie, als externen, verandering brengen” zegt Hans, zichtbaar opgelucht. Britta en ik herkennen het beeld dat Hans omschrijft en zijn frustratie.
Hoe de manager een rol speelt in teamcommunicatie
Het is niet vreemd dat het team individualistische gedrag vertoont in plaats van teamwerk. Ze zijn tenslotte aangenomen om hun specialisme en willen dit zo goed mogelijk doen. Ze zijn een ster op hun eigen vakgebied en precies daarop worden ze ook beoordeeld. Hans voert heel veel één-op-één gesprekken om elk teamlid te laten groeien. Hij beoordeelt ze op deze specialistische kennis. In teammeetings stuurt hij vooral op inhoudelijke processen in plaats van op samenwerking. Dit draagt bij om het patroon in stand te houden.
Wat het team een collectief aan individualistische specialisten maakt is dat ze geen gezamenlijk doel ervaren.

De oplossing: stimuleer samenwerking

Hans en zijn team hebben ondersteuning nodig. Het vraagt een bijzondere aanpak van de manager om een team specialisten goed te laten communiceren. Bij dit soort teams is het belangrijk dat je de manager de juiste kaders neer durft te zetten en hierop stuurt. Dat communicatievaardigheden en samenwerking ook worden meegenomen in de selectie en beoordeling. Door meer onderlinge samenwerking te stimuleren ontstaat een teamcultuur. Dit uit zich in het gezamenlijke doel van het team benadrukken en successen samen vieren. Door regelmatig het team bijeen te brengen om fouten samen op te lossen in plaats van met vingers te wijzen en mensen individueel aan te spreken. Zo ontstaat vertrouwen en verbondenheid. Van de manager vraagt dat om minder te managen en meer te coachen. Dat kan al door het bespreken van verschillen in zienswijzen en aanpak op een productieve manier. Daarnaast helpt het om regelmatig iets anders met elkaar te doen dan werken: een pool of dart toernooi organiseren.

Wij hebben het team van Hans kunnen ondersteunen met ons programma Scrum Flow waarin we intensieve team coaching, persoonlijke coaching en communicatietraining inzetten. Het werkte. Na drie maanden was de sfeer al verbeterd. Aan het einde van het traject voelt Hans dat hij meer grip heeft op zijn rol, beter met conflicten omgaat en is er weer positieve energie in het team.

Ken jij ook een IT Scrum team dat niet communiceert?
Neem contact met ons op. Wij vertellen je graag meer over ons programma ScrumFlow:
Gloria Keukens (06-43184343) van Mondiaal Training
en Britta Lassen (06-11053926) van Training with a Twist.