diversiteit amerikaanse verkiezingen

Diversiteit & inclusie in de politiek

Wij houden hier onze adem in vandaag en morgen en overmorgen over de uitslag van de verkiezingen. En niet alleen de verkiezingen: ook het proces wat erna komt. Want na zoveel polarisatie en stemmingmakerij kunnen we verwachten dat dit niet zomaar een verkiezing is. Amerika zal tijdens of na Trump niet meer hetzelfde zijn. En dat doet mij pijn.

Inclusief

Ik heb drie jaren in New York gestudeerd en gewoond, gewerkt en gefeest. Dit zijn drie hele vormende jaren geweest. Vanaf dag één voelde ik mij er thuis, ondanks dat ik als Europeaan anders was (exotisch!) en er anders uitzag (lang!). Velen met mij die in New York hebben gewoond zullen zich hierin herkennen. De stad is bruisend en super divers. De manier waarop mensen met elkaar omgaan zou ik met mijn kennis van nu bestempelen als “inclusief”: als nieuwkomer werd ik vanaf dag 1 warm verwelkomd, mensen waren nieuwsgierig naar elkaar en elkaars achtergrond. Ze stonden open voor mij en nodigden mij uit op hun feestjes. En ja, ik werd ook gevraagd om mee te dansen. En wat heb ik gedanst! Na 3 jaar heb ik – op de dansvloer- mijn huidige man leren kennen, de diversiteit zelve en mijn tegenpool: introvert, gedetailleerd, kalm, geboren in Brazilië en Pakistaanse ouders. Net zo verliefd op de stad en de mensen en later ook op mij 🙂

Bang

Je kunt je voorstellen dat ons hart breekt bij het zien van de beelden waarbij de winkelstraten in Manhattan zijn dichtgetimmerd, bang voor wat er gebeurd na de verkiezingen. Wij worden op de hoogte gehouden door onze Amerikaanse vrienden die nog meer dan wij, hun hart vasthouden. Mensen zijn bang voor elkaar, de emotie, de onvrede en hoe dit zal worden geuit. Het twee partijen stelsel bestaat uit Republikeins (tegen abortus, tegen het homohuwelijk, voor wapenbezit) en Democratisch (voor abortus, voor het homohuwelijk, tegen wapenbezit). Ik leg het nu heel simpel uit maar voorheen was het natuurlijk niet lang zo ongenuanceerd. Er waren liberale Republikeinen en conservatieve Democraten. Binnen de partijen zelf was er nuance. Maar zoals dat gebeurd in groepen waar de meest extremen zich uitspreken, moet de (grootste) gematigde midden groep mee in het kiezen van een standpunt. Ben je voor ons of tegen ons? Donald Trump heeft door zijn spierballen te laten rollen, zijn platte intimidatie en dreigende manipulatie de nuance en de gematigden binnen de Republieken het zwijgen opgelegd.

Tweepartijen stelsel

Door het tweepartijen stelsel worden Amerikanen geboren in óf een familie van Democraten óf van Republikeinen en hun identiteit, normen en waarden zijn daar nauw mee verbonden. Iedereen die zich verdiept in cultuur weet dat als je opgroeit met bepaalde waarden en gedragingen, het moeilijk is deze op latere leeftijd te veranderen of een ander perspectief te zien. Als je Democraat geboren bent, is de kans heel klein dat je overstapt naar Republikeinse standpunten. Je zou het dualiteit kunnen noemen: het is óf- óf. Het kiesmannen stelsel is daar ook een voorbeeld van: óf je wint totaal, óf je verliest alles. Dualiteit is een groot obstakel bij diversiteit. De realiteit is namelijk zelden zo zwart- wit.

Cognitieve ruis of bias

Ik sta versteld van de redenen die Republikeinse stemmers noemen waarom ze toch op Trump stemmen: hij heeft toch goed beleid gemaakt, hij is er om ons te beschermen, hij begrijpt ons. Het zijn allemaal redenen dat je denkt “ hoe kún je dat nou zeggen?” Ik ben geen Amerika expert en ook geen psycholoog maar in mijn training onbewuste vooroordelen komen er een aantal cognitieve biases voorbij die bij dit gedrag ook van toepassing zijn:

–         Information bias: dit is de ruis die veroorzaakt wordt doordat je alleen informatie zoekt die jouw eigen gelijk en overtuiging bewijst. Je bent dus blind voor andere feiten die het tegendeel bewijzen. Ben je je levenslang republikein en vind je stemmen op de Democratsiche partij geen optie dan gaat je brein automatisch op zoek naar redenen om Trump een toffe peer te vinden, hoe gek die ook doet.

–         Halo effect: als iemand jouw positief raakt op een emotioneel punt dan zet je iemand op een voetstuk waardoor de negatieve zaken makkelijk “vergeven worden”. Als vrouwen in de buitenwijken horen dat hun wijken worden beschermd met meer “Law and Order” dan vergeven ze hem de “grab them by the pussy” uitspraak.

–         Conformation bias: is het gaandeweg aanpassen van je eigen mening en waarden aan die van de groep, oftewel het effect van groepsdruk. In de afgelopen 4 jaar zijn steeds meer kritische stemmen van de republikeinen verstomt omdat anderen ook hun mond gingen houden als gevolg van intimidatie van Trump. Partijgenoten die kritiek uitten verloren hun baan of werden publiekelijk belachelijke gemaakt. Hiermee is de partij opgeschoven naar een extremere versie van zichzelf.

Meervoudig partijen stelsel

Vanwege ons meervoudig partijenstelsel is deze standvastigheid en loyaliteit als Nederlander heel moeilijk te snappen. De afgelopen 10 jaar heb ik wel op 3 of 4 verschillende partijen gestemd afhankelijk van het verhaal en het programma wat ik op dat moment belangrijk vond. Mijn ouders stemmen rechtser dan ik maar zij schuiven ook steeds meer op en voelen geen hele sterke loyaliteit naar een bepaalde partij. Een gevolg ook vanwege het wegvallen van de zuilen structuur en de religie factor, wat bij vorige generaties in Nederland natuurlijk wél een rol speelde. In die zin is het politieke systeem in Nederland een stuk genuanceerder. Afhankelijk van het aantal stemmen, vertaalt zich dat in het aantal zetels in de kamer per partij. Het is dus én, én. Nadeel van dit systeem is dat vele verkiezingsprogramma’s verwateren in de uitvoering omdat er compromissen gesloten moeten worden. Desalniettemin is er de nuance van vele perspectieven die gehoord worden en invloed hebben op een uiteindelijk besluit.

Er is weinig wat wij Nederlanders kunnen doen, behalve lijdzaam toekijken hoe zich dit verder gaat ontwikkelen. Toch zal deze verkiezing een groot effect hebben op de wereldpolitiek, natuur en klimaatafspraken, onze economie en het type leiderschap waarmee we te maken krijgen.

Hoop je met me mee op een goede uitkomst?

Lees nog een blog

Meer weten over Diversiteit & inclusie in de politiek? Stuur me een bericht!