Met deze boekentips voor de kerstvakantie

Wetenschappers doen al decennialang onderzoek naar vooroordelen en stereotypen en hoe deze tegen te gaan. Een methode die veel onderzocht is, is de contacttheorie van Allport uit 1954. De contactheorie laat blijken dat vooroordelen verdwijnen door ontmoeting. Op het moment dat je de ander leert kennen en positieve ervaringen opdoet, brokkelen de vooroordelen langzaam af en kan er een positief beeld voor in de plaats komen, begrip, soms zelfs vriendschap.

Na honderden onderzoeken naar de contacttheorie methode is vastgesteld dat deze werkt, maar onder voorwaarden. Allereerst moet de ontmoeting positief zijn. En belangrijk is dat de ontmoetingen niet oppervlakkig blijven maar dat je elkaar écht leert kennen. Dat kan in ‘live’ contact maar kan ook via online contact of via films, boeken of theater.

Films, boeken en theater hebben als voordeel dat ze het makkelijker maken om je in te leven in een ander; het verhaal kan je als het ware meenemen in het leven van iemand die ‘anders’ is dan jij. Vooral als je meeleeft met een karakter waar je eerder vooroordelen over had.

Ik heb een aantal boeken tips voor jou van boeken die ik zelf enorm interessant vond om te lezen. Lees ze lekker met een dekentje op de bank deze kerst.

Hiermee sla je 3 vliegen in een klap:
1. Je leest een boeiend en entertaining verhaal en waant je in een andere wereld
2. Je komt die koude dagen tijdens de kerstvakantie snel door
3. Je scherpt je culturele vaardigheden aan want- je verruimt je blik!

Chinese Nederlanders:
De bananen generatie – Pete Wu
Bestel

Jonge  Marokkaanse Nederlanders:
De belofte van Pisa- Manu Bouzamour
(nu ook in de bioscoop!)
Bestel


Orthodoxe joden in Antwerpen
Mazzeltov-  Margot verstraeten
Bestel